marți, 26 aprilie 2011

Pastele in stil evreiesc



A fost o cina a Domnului mai aparte de tot ce am experimentat pana acum.

Dintre bucatele traditionale evreiesti: hummus, paine nedospita, ierburile amare si cel mai important sa nu uitam mielul, simbolul sarbatorii, perticipantii evenimentului au avut de unde alege ..



Evenimentul s-a petrecut la Biserica Teofania si a fost cu totul special.. S-a lucrat cateva zile bune pt el, barbatii au scos din biserica scaunele si le-au inlocuit cu barne de lemn care erau puse pe mijlocul salii ca sa serveasca drept masa.. Marcel Salahoru a coordonat intreaga activitate el fiind raspunszator si de viziunea evenimentului.

S-a lucrat mult si la decor, nefiind acceptate farfurii sau cani de portelan, sa nu mai vorbim de cele de unica folosinta... Casa Ardeleana ne-a ajutat cu farfuriile si paharele lor din lut.. dar nu aveau disponibile chiar 70 bc asa ca membrii bisericii au adus fiecare ce au avut in spiritul evenimentului.. un pocal, o blanita de oaie - ca s-a stat pe jos, un servet.. partea cea mai grea dar si cea mai frumoasa, naturala chiar, a fost ca s-a mancat fara tacamuri.. am invatat sa folosesc lipia- painea nedospita :) pe post de lingura... parca si mancarea e mai buna.. incercati.

Parca aud muzica evreiasca si acum.. a fost un eveniment reusit.. si a reusit sa imbratiseze cat mai multe aspecte ale obiceiurilor evreiesti..ca de exemplu, toti cei care intrau se descaltau si treceau pe la spalarea mainilor.. cum puteti vedea mai sus, cei 3 barbati care se ocupau de acest procedeu.. dar scopul final era sa ne aproprie mai mult de ceea ce au trait ei atunci ca sa putem intelege relevanta sarbatorii in vietile noastre de acum..

2 comentarii:

  1. imi plac colajele pe care le-ai facut! mi se par repezentative!...o fost fain....:)

    RăspundețiȘtergere
  2. da..a fost special.. si greu de exprimat chiar si in imagini..

    RăspundețiȘtergere